Taakstraf voor Nieuwegeiner voor opslag 11 miljoen illegale sigaretten, fiscus wil misgelopen belasting alsnog

De 57-jarige eigenaar van een opslag- en overslagbedrijf in Vianen is veroordeeld tot 150 uur taakstraf en een maand voorwaardelijke celstraf. De rechter gaf die straf aan de Nieuwegeiner omdat hij ruim 11 miljoen sigaretten had opgeslagen waarover geen accijns was betaald. De sigaretten werden drie en half jaar geleden aangetroffen tijdens een gezamenlijke actie van de FIOD en de douane.

Als de sigaretten legaal op de Nederlandse markt zouden zijn verkocht, had het de fiscus ruim 2,6 miljoen euro aan accijns opgeleverd. De belastingdienst wil dat geld nu verhalen op de 57-jarige Nieuwegeiner die eigenaar is van het bedrijf.

De sigaretten lagen al een paar weken in zijn loods aan de Industrieweg en een trailer toen de controlediensten daar op vrijdag 9 oktober 2020 een doorzoeking deden. Volgens de verdachte zou de lading later die dag worden opgehaald door de man die sigaretten bij hem had laten opslaan. De bedoeling was om ze verder te transporteren naar Rotterdam. De Nieuwgeiner kon niets over deze man vertellen, behalve dat hij een Rotterdams accent had. Er was geen contract getekend en er waren geen papieren bij de lading geleverd.

Goed vertrouwen
Volgens de Nieuwegeiner wist hij toen niet wat er in de met zwart plastic omwikkelde balen zat. Maar drie dagen voor de doorzoeking van de loods wist hij dat wel. De klant vroeg hem om de lading sigaretten over te pakken in kartonnen dozen. Daar was hij nog mee bezig op het moment van de inval.

Het is in de opslagbranche normaal dat er met mondelinge afspraken wordt gewerkt, verklaarde de Nieuwegeiner. Er wordt een bedrag afgesproken en verder is het een kwestie van goed vertrouwen. “Ik probeer zo veel mogelijk dat de klant bij het laden en lossen is, de papieren komen meestal achteraf”, stelde de Nieuwegeiner. Hij zou nog wel tegen de klant hebben gezegd dat de lading zijn loods alleen kon verlaten als die papieren en een factuur kon overleggen.

Maar volgens het Openbaar Ministerie moet de man hebben gezien dat het om illegale sigaretten ging. Hij had de lading vooraf moeten controleren en moeten melden dat het illegale handel betrof. Er stonden Roemeense teksten op de pakjes gedrukt en de accijnszegels ontbraken. Bovendien zijn de tabaksproducten in die sigaretten volgens de officier van justitie vaak nog slechter voor de gezondheid dan legale rookwaar. Hij eiste 9 maanden gevangenisstraf tegen de man. Dat werd volgens in een vergelijkbare zaak ook opgelegd.

Genoeg gestraft
Zijn advocaat vond de strafeis van het OM buitensporig hoog. Zijn cliënt speelde volgens hem geen actieve rol bij de smokkel van illegale sigaretten. Hij maakte de vergelijking met grote partijen cocaine die zijn verstopt in ladingen bananen of antieke auto’s, zonder dat de transporteur daarvan op de hoogte is. De man is volgens hem al genoeg gestraft door de naheffing van de belastingdienst.

Bovendien is de vergunning ingetrokken die de Nieuwegeiner voor zijn bedrijf nodig heeft, omdat er criminele activiteiten plaatsvonden. Als je daarnaast ook nog een gevangenisstraf moet uitzitten, dan is je leven klaar. Dan is het over en uit, zeker op zijn leeftijd, betoogde de advocaat. Hij vroeg de rechter om zijn cliënt vrij te spreken of in elk geval de straf te matigen.

Flinke duw
De rechter vindt bewezen dat de man medeschuldig is aan het voorhanden hebben van ruim 11 miljoen illegale sigaretten. Hij was waarschijnlijk niet degene die achter de illegale smokkel zat, maar heeft volgens de rechter willens en wetens de kans aanvaard dat het fout zat met de lading.

In zijn voordeel hield de rechter er rekening mee dat er al meer dan drie jaar is verstreken, sinds de vondst van de sigaretten. Ook heeft hij al een flinke duw gekregen, doordat hij zijn vergunning kwijt is en hem een forse naheffing van de fiscus boven het hoofd hangt. De rechtbank legde de man een taakstraf van 150 uur op. Als stok achter de deur komt daar een voorwaardelijke gevangenisstraf bij van een maand, met een proeftijd van twee jaar.

De verdachte leek zich wel in de straf te kunnen vinden, maar het is de vraag of de officier van justitie dat ook doet. De partijen hebben twee weken de tijd om hoger beroep tegen het vonnis aan te tekenen.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk